dissabte, 30 d’octubre del 2010

Crònica dels Octubre


Taula rodona: La novel·la negra avui, dimecres, 27 d'Octubre.
Moderadora: Gemma Pasqual
Ponents: Gregori Royo, Jordi Pijoan, Jaume Benavente.


Ho explicava molt bé Gemma Pasqual: tenim tres novel·les ben diferents: la novel·la de format clàssic, polític i nòrdic. Tot un luxe per assaborir el ventall de matisos i diversitat que acull la novel·la negra.


I és que, tots tres hi coincidíem, la novel·la negra permet un fum de manifestacions, tant com la novel·la en general. Tal volta, diguérem, t'has de cenyir un poc més a les línies narratives pròpies del gènere (preponderància de l'acció per sobre la descripció, importància dels diàlegs per avançar la trama, etc.), però personalment em sembla que aquesta restricció no és més que un canal que et facilita la comunicació amb el lector, una via ràpida directa.

Naturalment que la novel·la negra, amb la seua voluntat realista, les té totes per anar als aspectes socials i de denúncia, Pijoan i nosaltres ben bé que ho sabem i ens n'aprofitem per dir la nostra. Però també, per què no, transmetre allò que tan bé sap fer Benavente, la composició pictòrica, fruit sucós d'una trajectòria artística, per tal d'aconseguir allò tan difícil que és farcir d'ambient l'acció, insuflar l'atmosfera a les escenes, animar per dins els personatges.

Bé, també estàvem d'acord, tot i la diversitat, amb el fet que els escriptors no guanyen diners. I és cert que no ho fem per diners, però que si no ho férem, no sabríem trobar-nos.

2 comentaris:

Jordi Pijoan-López ha dit...

eih! Mr. Andrea i Ms. Robles, fico un enllaç de la crònica aquesta al blog del Sang Culé i del Tu no m'estimes.
Xau, macos.

Jaume Benavente ha dit...

Hola Andrea Robles,
va estar molt bé explicar als lectors tres visions tan diferents d'escriure novel·la negra. A veure si podem tornar a trobar-nos! Ànim i a escriure!


Jaume Benavente