dimarts, 1 de desembre del 2009

Lloseta com a referent del gènere negre


Lloseta Negra, una valoració

El fascinant viatge a Lloseta, la més negra de les localitats del nostre assetjat però vigorós àmbit lingüístic, ens deixà un molt agradable gust de boca difícil d’oblidar. En primer lloc per l’atenció rebuda i la cordialitat de l’ambient. Després perquè ens sentírem protagonistes immerescuts de l’homenatge a Andreu Martín, una figura de primera línia en la novel·la negra, un inexhaurible fons de trames, un volcà de bon humor que no se’l va guardar en el tracte personal amb tots nosaltres.

L’interés dels temes triats i la presentació en diversos formats feren que les sessions s’empassaren el temps sense que ens n’adonàrem i amb la sensació que s’hi quedaven moltes qüestions formant-se i covant-se després en les més plaentes converses de menja i vetlla. Al llarg d’aquestes entrades al blog anireu seguint, si voleu, els episodis apassionants d’unes Jornades com no hi ha enlloc. Chapeau a l’organització, Chapeau a Sebastià Bennasar, el geni ordidor d’una convocatòria que agafa espenta amb la força de les idees genials.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Una curiositat, com em definirieu què és el genere negre? I, a més, supose que ha de ser semblant al cinema negre, no?

Gregorio Royo Bello ha dit...

Gènere negre, novel•la negra, criminal, novel•la de detectius, de lladres i serenos, novel•la de misteri, enigma, etc. són denominacions diferents per a un mateix fenomen: la narració d’un fet delictiu resolt amb deduccions lògiques. No ens agrada massa entrar al sac de serps de la classificació. Preferim que quede més o menys intuïda, sense menystenir cap ni una. Totes són vàlides per endinsar-se passionalment en una trama que avança desenllorant els misteris que ens duen cap a la revelació del misteri final: qui ho va fer, i, sobretot, per què.
Respecte al cinema negre, diguem-ne que està fet amb les mateixes canyes, encara que hi podries veure un major èmfasi en l’acció que no en l’argument, atmosferes subratllades, diàlegs més perfilats, secs, contundents, etc.
De totes maneres, d’aquesta pregunta, de la qual se’n fan magnífics cursos monogràfics (vide Paco Camarasa), en farem una ressenya quan comentem al bloc La Classe Magistral que va donar Andreu Martín a Les Jornades de Novel•la Negra Catalana de Lloseta. Espera notícies nostres.

Jordi Canal ha dit...

Podeu consultar totes aquestes questions de terminologia, subgèneres i classificacions a "El gènere negre i policíac" que va elaborar la Biblioteca la Bòbila: http://www.scribd.com/doc/14743715/el-genere-negre-i-policiac

Salutacions cordials,

Jordi Canal

Gregorio Royo Bello ha dit...

Una font sintètica, clara, indispensable. Haurem de penjar-la al bloc. Moltes gràcies. Una abraçada. Jordi, com sempre a l'aguait.