dissabte, 28 de març de 2009

El sotsinspector Lleonard ja investiga

LA VISITA DEL VENT Andrea Robles

Novel·la negra amb el tràfic de cocaïna, les trames neonazis i la corrupció com a rerefons

Primer cas del sotsinspector Lleonard


L’assassinat d’un antic nazi en una urbanització a Benissa engega la investigació al voltant dels seus negocis no massa nets i del grup neonazi que dirigia. Jordi Lleonard, el sotsinspector de la Policia Judicial, corredor de fons aficionat i entusiasta de la novel·la negra, inicia així un viatge al llarg i ample de la geografia de la corrupció policial, la prostitució de luxe i el tràfic de cocaïna, l’enorme plusvàlua de la qual sembla contaminar fins al moll de l’os consciències i ideologies. Un periple per escenaris diversos com Calp, Marbella, Borriana, Ries Baixes, Oliva, Gandia, Vila-real, Puçol, Ronda i Medellín, tot guardant una equidistància criminal amb al cor de la ciutat de València.
L’argument s’inspira en la crònica periodística i els personatges, que podríem trobar en qualsevol àmbit de la quotidianitat, estan marcats no obstant per aspectes ocults del passat, els quals, donat el cas, poden posar-se en marxa en un encadenament d’esdeveniments insospitats.
La trama, escindida en dues línies narratives paral·leles que van trenant-se i complementant-se una a l’altra, està sotmesa a un doble discurs: per una banda, el que conforma el mal i les múltiples seduccions que justifiquen els seus actes; per l’altra, la necessitat del detectiu de descobrir la veritat, la qual, com si fóra un gran palimpsest textual, sols li és possible entreveure a través del reflex imperfecte i fantasmal que li atorga la seua passió lectora.